De vierdaagse werkweek zorgt voor meer inkomsten voor organisaties en minder werknemers die vrij of ontslag nemen. Ook komt het productiviteit en het mentaal welbevinden van de werknemers ten goede.
In het derde kwartaal van 2022 steeg de loonkost per gewerkt uur op jaarbasis met 6,9 procent, aldus berekeningen van Statbel.
De krapte op de arbeidsmarkt is zo persistent dat we er niet komen met de klassieke recepten zoals méér activering, een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het bevorderen van snellere loopbaantransities. Versta me niet verkeerd! Deze wegen moeten verder bewandeld worden. Toch zullen we ook op zoek moeten gaan naar nieuwe, innovatieve wegen om de krapte structureel aan te pakken. Een voorzet ….
Zes op tien Belgische werknemers voelt zich niet comfortabel bij een loononderhandeling. Een even groot aantal werknemers heeft dan ook nog nooit zelf om een loonsverhoging gevraagd.
Het vertrouwen van sollicitanten op de arbeidsmarkt is licht gedaald. Dat is nochtans niet helemaal terecht, gezien de blijven de krapte. Wat kunnen rekruterende organisaties vandaag doen om ondanks die krapte toch voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken?
Het Arbeidshof te Brussel heeft zich op 23 mei 2022 uitgesproken over de verplichting tot spontane aanbieding bij de controlearts voor werknemers van wie de afwezigheid wegens ziekte een bepaalde objectieve norm overschrijdt.
Het percentage niet-gepresteerde uren bij werknemers wegens langdurige ziekte blijft stijgen. In de gezondheids- en welzijnssector is de uitval het grootst met een percentage van 9,95 procent. De sterkste stijging wordt waargenomen in thuishulpdiensten, waar het aantal niet-gepresteerde uren tussen 2016 en 2021 verdubbelde.
Het lijkt het verhaal van de dweil en de kraan. De vraag naar retentie van uw kerntalent houdt wellicht ook ù als HR-professional bezig. Ondanks de statistieken, die aantonen dat onze Vlaamse verloopcijfers op een historisch dieptepunt liggen én we inmiddels weten dat de Great Resignation uit de Verenigde Staten zich in onze contreien (voorlopig?) niet doorzet, toch ervaren we dit anders. Voor welbepaalde profielen alsook talent tot 45 jaar, is de arbeidskrapte en de slag om het human capital sterk voelbaar. Dat staat buiten kijf.
De eindejaarsperiode is traditioneel een populaire periode om vakantie te nemen, al heeft de Belg dit jaar wel al meer verlof opgenomen dan dezelfde periode vorig jaar.
Werkgevers zijn niet onverdeeld positief over de voltijdse vierdagenwerkweek die weldra in voege treedt. Een kwart geeft aan dat het niet algemeen toepasbaar is in de onderneming.
Crisis betekent niet noodzakelijkerwijs een Renault-procedure. Geconfronteerd met de Belgische moeilijkheid om een aantrekkelijke arbeidsmarkt te behouden werden verschillende maatregelen genomen om de belangen van zowel werknemers als werkgevers te verdedigen. De vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing is een integrerend deel van deze maatregelen, die helemaal bovenaan de lijst staat. Het volledige potentieel benutten is allesbehalve eenvoudig.

HR Top Jobs

Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Social media

Careers

Nick De Schamphelaire

Meat&More stelt Nick De Schamphelaire aan als HR-manager

De Schamphelaire stapte begin vorig jaar aan boord bij Meat&More en is nu HR-manager. Met een bachelor in sociaal werk (HO Gent) en een master sociologie (VUB), startte Nick De Schamphelaire zijn loopbaan op de HR-dienst van Colruyt Group. Hij werkte er als verantwoordelijke voor rekrutering, en klom na enkele...

Events - Kalender

Hallo, en welkom op de gloednieuwe website van HR Square!

Ben je al lid? Log dan in via de knop ‘Ledentoegang‘ en reset je wachtwoord. Zo heb je onmiddellijk toegang tot alle online artikels én het volledige archief.

Nog geen lid? Dan heb je toegang tot alle gratis online artikels. Lid worden kan via de link ‘Word lid‘.

Het HR Square-team
info@hrsquare.be

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.