Wat als CEO in het ziekenhuis belandt?

Welke impact heeft een CEO op de bedrijfsprestaties? Een veelgestelde vraag waar onderzoekers van de Franse businessschool Insead – eindelijk – een antwoord op hebben. Ze gingen na wat de impact is van een ziekenhuisopname van de CEO op de bedrijfsresultaten.

Bijna 2.000 Coronavacatures bij VDAB

VDAB heeft al bijna 2.000 vacatures verzameld met de melding #COVID19. Vooral de voedings- en landbouwsector zijn op zoek naar extra werkkrachten.

Werkgever past loon bij voor tijdelijk werklozen

Eén op de tien tijdelijk werklozen krijgt bovenop zijn uitkering tijdelijke werkloosheid een stukje loon bijgepast door de werkgever. Voor meer dan acht op de tien arbeiders ligt de aanvulling tussen de 5 en 20 euro per dag. Bij bedienden is dit voor zes op de tien het geval.

Bedrijven zoeken manieren om aantal werkuren te verminderen

Van het totaal aantal beschikbare uren werd in maart 2020 slechts 58,6% gepresteerd door arbeiders en 76% door bedienden. Dat is een daling met 25% bij arbeiders en met 11% bij bedienden in vergelijking met maart 2019. Dat blijkt uit een studie van HR Dienstverlener Securex, waarin een vergelijking werd gemaakt van de absenteïsmecijfers in 2020 met die van 2019.

We missen onze collega’s

Voor twee op de drie Vlaamse werknemers zijn collega’s niet alleen werkmakkers maar ook vrienden. Na drie weken thuiswerken kan het gemis zwaar vallen.

De coronavrees van de werknemer

Werknemers vrezen dat de coronacrisis hun loopbaan negatief zal beïnvloeden. Ze vrezen niet alleen ontslag, maar ook voor het mislopen van promoties en een lager loon. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidseconomen van de UGent bij duizenden Vlamingen. Positief is dat werknemers hopen dat de coronacrisis voor de doorbraak van telewerk zal leiden.

Een op vijf arbeidsdagen in maart in tijdelijke werkloosheid

Eind maart werd net geen 21 procent van het totale aantal arbeidsdagen van werknemers in België geboekt op tijdelijke werkloosheid. Meer dan de helft van de werknemers in tijdelijke werkloosheid kon de laatste week van maart zelfs niet meer een dag aan de slag. Sinds de erkenning van de coronacrisis als overmacht, op 20 maart, verdrievoudigde het aandeel bedienden in tijdelijke werkloosheid.

Radio Corona

Sinds een kleine week verlicht het communicatieagentschap Emakina Group het thuiswerk-isolement van zijn medewerkers met een eigen radiostation.

Vlaamse werkloosheid stijgt voor het eerst sinds vijf jaar

Na een periode van bijna vijf jaar, stijgt de Vlaamse werkloosheid deze maand voor het eerst op jaarbasis sinds augustus 2015. De coronacrisis oefent dus ook een duidelijk negatieve invloed uit op de werkloosheidscijfers.

Phishingmails: HR niet bij de slimste

Het percentage werknemers dat klikt op een phishingmail stijgt niet sinds thuiswerken de norm is. HR laat zich (naast andere functies en profielen) sinds de virusuitbraak wel vaker misleiden.

Absenteïsme in technologiesector piekt

Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in ons land is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd in vergelijking met maart vorig jaar. Ook het absenteïsme schiet de hoogte in. Opmerkelijk is dat ziekte bijna de enige reden is en niet kinderopvang.

Vier keer meer bedrijven dan week geleden telewerken

Zes op tien bedrijven hebben de voorbije twee weken telewerk ingevoerd. Dat is bijna een verviervoudiging tegenover het tijdperk voor het coronavirus. De terughoudendheid is door deze crisis grotendeels weggenomen. De vraag is of hij een blijvend effect zou kunnen hebben.

Mentaal welzijn onder druk

De oproep van de federale overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, werd door veel werknemers opgevolgd. Dat leert de tweede editie van de coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen. Toch blijven sommige werkgevers nog steeds hardleers: 12 procent van de werknemers zegt niet thuis te mogen werken van de leidinggevende.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen